11.5.16

LA BERREA. EL MARQUÉS DE SOTOANCHO 13. Alfonso Ussía (ressenya en català)


TÍTULO La berrea
Saga El marqués de Sotoancho 13
AUTOR Alfonso Ussía
ILUSTRADOR Barca
EDITORIAL Ediciones B
AÑO 2016
PÁGINAS 209
GÉNERO humor
IDIOMAS castellano



 Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano

SINOPSI

La brama ha arribat a la Jaralera, i els seus habitants, tan disposats a pecar contra el sisè manament, no podran, ni voldran, resistir-se a la crida de la natura.

OPINIÓ PERSONAL

Vaig conèixer el marquès de Sotoancho fa molts anys, més o menys el 1998, i no recordo les circumstàncies exactes en què me'l van presentar, el que sí que sé és que em va fer passar una estona tan divertida com inesperada i em vaig convertir en la seva admiradora (potser és aquest el motiu pel qual les dones no es poden resistir als seus encants?).

De l'absurd a la intel·ligència subtil, el marquès de Sotoancho ha anat creixent i madurant no només als ulls dels lectors sinó als dels propis personatges que l'acompanyen. No en va sentirem que no és tan ximple com sembla.

Pel que fa a la política que apareix en els llibres, cal dir que la sàtira arriba a tots per igual, i que, a mesura que han anat passant els anys, s'han anat afegint partits polítics, s'ha fet esment a notícies històriques i, en general, s'ha compassat el temps de les novel·les amb el nostre present actual.

I, què trobem a La berrea? Doncs més sàtira, un marquès de Sotoancho una mica més vell i el record de la Mamá, que segueix provocant anècdotes hilarants.

Trobo a faltar l'apartat d'"els personatges", que va aparèixer en alguns llibres. I tot i que ja sabia què em trobaria, el llegia pel plaer de riure una estona:

"Su intransigencia, religiosidad pretrentina, su franquismo irredento -se enteró de la muerte de Franco con quince años de retraso para privarla del soponcio- y su obsesión por casar a su hijo con una joven de buena familia chocan con el destino."

En els diàlegs, l'ànima d'aquests llibres, no sobra ni una paraula (ni tampoc en falta), són curts i concisos. Amb un humor anglès que provoca que imaginem situacions d'allò més divertides.

El marquès de Sotoancho és llest i bo, però no té les dades mundanes més bàsiques per relacionar-se amb la gent adequadament. Amb una percepció encertada del que volen els altres, fingeix que li prenen el pèl, quan la realitat és que aconsegueix el que vol mentre creuen que han fet amb ell el que han volgut. Tot un art, sí senyor.

A La berrea recuperem la Mamá, i les anècdotes explicades (i no narrades en els altres llibres) encara ens perfilen més el personatge, però ens deixen una sensació de comiat. És possible que el marquès de Sotoancho ens estigui dient adéu? Espero que no. M'agradaria seguir gaudint d'aquest humor tan exquisit.

Interessant el cameo de l'escriptor i dels llibres que ha publicat sobre aquesta saga.

Si ja coneixeu el marquès de Sotoancho, aquesta nova aventura us farà riure com les altres, però us deixarà una sensació nostàlgica. Sembla que, tot i que la Mamá hagi mort, ens cal un personatge dolent-dolentíssim per crear situacions divertidíssimes.

Si encara no heu tingut el plaer de llegir les aventures del marquès de Sotoancho, us convido que ho feu. Recordeu que, tot i que cada llibre té una aventura independent, hi ha una evolució dels personatges i la saga s'ha de llegir per ordre.

L'Alfonso Ussía ens regala rialles, intel·ligència, tendresa i la caracterització (que no caricatura) d'uns personatges tòpics que faran les delícies dels lectors.

Per acabar, només em resta dir que de tant en tant torno a deixar tots els llibres de la saga a l'Herminio, el meu sogre, que gaudeix del plaer de rellegir-los, la qual cosa provoca un efecte dominó en nosaltres en comentar les situacions més divertides. Així que, per contagi, quan els llibres tornen a casa, no es guarden a la llibreria sinó a la tauleta de nit perquè els llegim una altra vegada. El marquès de Sotoancho ens ha captivat.

LLIBRES DE LA SAGA

1. Las memorias del marqués de Sotoancho. La albariza de los juncos
2. El secuestro de Mamá y otros relatos del marqués de Sotoancho
3. Lo que Dios ha unido que no lo separe Mamá
4. Pachucha tirando a mal
5. Un talibán en La Jaralera
6. Las dos bodas. El Príncipe y Sotoancho se casan
7. Las canicas, las "cuquis" y el novio tontito de Mamá
8. Mamá se quiere morir... y no hay manera
9. ¡Milagro! Se ha muerto Mamá
10. El diario de Mamá
11. Safari
12. El gato negro y la pildorita azul
13. La berrea

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada