25.1.18

RESSENYA "NEGRO COMO EL MAR", de la Mary Higgins Clark

SINOPSI
La Celia Kilbride només desitja fugir de la humiliant escena de l'arrest del seu promès la vigília del seu casament. Experta en joies, accepta un lloc de treball en el transatlàntic Queen Charlotte per escapar de l'atenció pública. Allà coneix lady Emily Haywood, de vuitanta-sis anys, propietària d'un collaret de maragdes d'incalculable valor que desitja donar a un museu després del creuer. Però el tercer dia de travessia troben a lady Emily morta i el collaret ha desaparegut. La llista de sospitosos no fa més que créixer. La Celia es disposa a trobar l'assassí sense adonar-se que s'ha posat en perill mortal abans que el creuer arribi a la seva fi.



FITXA
Negro como el mar
Mary Higgins Clark
Publicació: 2018, Plaza & Janés
Gènere: Misteri

Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano

OPINIÓ PERSONAL



📓 Negro como el mar, de la Mary Higgins Clark es llegeix en un sospir. Les pràcticament 300 pàgines de la novel·la, han volat davant meu. No vaig necessitar més que unes hores per llegir-la. M'agrada molt aquesta escriptora i tot el que ha escrit, però, és evident que no totes les seves novel·les poden ser iguals. I aquesta, tot i que està bé, potser no és la millor que té. Vols saber per què? Doncs segueix llegint aquesta ressenya.

📓L'estructura. La Mary Higgins Clark ens estructura la trama en sis dies, que és el temps que durarà el creuer, més un epíleg. Aquests sis dies contindran 97 capítols, així que ja us podeu imaginar que tots són molt curtets, la qual cosa fa que la lectura sigui molt, molt ràpida. L'escriptora ens divideix la novel·la en tres grans parts: la presentació dels personatges, la motivació que tenen per matar la pobra Lady Haywood i l'escena final amb la resolució del crim.

La presentació dels personatges, encara que es va intercalant amb aspectes del dia a dia del creuer, és molt llarga. A la pàgina 167 (sí, ho vaig apuntar) segueix presentant personatges nous. La qual cosa suposa més misteri (hi ha més personatges que poden ser els culpables) alhora que menys desenvolupament de la trama. En aquesta novel·la la trama és una mica simple, poc treballada.

📓Els personatges. Quatre personatges principals exempts de sospita ens acompanyaran en aquest viatge: Lady Emily (la desafortunada assassinada), la Celia (personatge femení protagonista) i l'Alvirah i el Willy (matrimoni protagonista de moltes de les novel·les de l'escriptora. Van guanyar la loteria i es dediquen a resoldre misteris de forma amateur). Tots els altres (encara que nosaltres internament anem descartant-ne alguns) podrien ser l'assassí.


Els personatges que entren en la categoria de sospitosos són, al meu parer, massa nombrosos, cosa que provoca que la trama de la novel·la quedi una mica pobre, ja que fa servir moltes pàgines explicant el passat i les motivacions de cada un d'ells per cometre l'assassinat.

📓 La trama. A més de l'atenció del lector intentant esbrinar des de la primera pàgina qui és l'assassí, què ens explica Mary Higgins Clark en aquesta novel·la?

Doncs, d'una banda, el que més m'ha cridat l'atenció és l'egoisme de la majoria dels personatges. Realment tenen un cor ben negre. Que diferents motius portin un munt de personatges a desitjar la mort de Lady Emily és, com a mínim, inquietant. L'enveja pot ser un sentiment mortal.

D'altra banda la història que més es desenvolupa és la del passat de la Celia, que viu el creuer obsessionada per les conseqüències d'haver-se promès amb un estafador, però, amb tot, tampoc s'aprofundeix gaire en el tema. Frases soltes aquí i allà.

📓 El misteri. M'he llegit pràcticament tot el que ha publicat l'escriptora i gairebé sempre segueix la mateixa estructura. Tot i que és cert que els darrers llibres han estat una mica diferents. Doncs bé, tenint en compte la seva fórmula bàsica, en moltes de les seves novel·les comptava les pàgines que trigava a endevinar qui era el "traïdor". El meu rècord està en 10 pàgines (més o menys). I aquí vaig llegir la novel·la pensant en la mateixa dinàmica. He de dir que no he sabut qui era l'assassí fins que l'agafen. O l'edat està fent efecte en mi o el misteri realment està ben aconseguit. Com podreu suposar, prefereixo pensar que la segona opció és la correcta. La Mary Higgins Clark aconsegueix sense cap dubte crear una tensió al voltant del misteri que fa que no puguis deixar de llegir. És igual que la seva història no sigui massa profunda, combina els elements necessaris perquè no vulguis tancar el llibre fins que descobreixis qui ho va fer.

📓 Altres novel·les anteriors de l'escriptora. (Potser això és un spoiler, salta al següent punt si no vols llegir-lo) En les novel·les de Mary Higgins Clark sempre hi ha una dona protagonista, independent econòmicament, d'uns trenta anys, que es veu embolicada en un misteri que fa perillar la seva vida, i, providencialment, al final, sempre la salva un atractiu home que s'ha enamorat d'ella. Per filar encara més prim normalment l'assassí és algú molt proper a ella. Però, malgrat que la fórmula es repeteix a moltes de les seves novel·les, la seva lectura segueix sent addictiva i interessant.

És autora d'unes 57 novel·les de misteri, moltes d'elles pertanyents a la sèrie d'Alvirah i Willy. Té un estil elegant en el qual no trobarem ni grans escenes emotives, ni escenaris sagnants, ni romanticisme lacrimogen. És sòbria, amb un gran domini de la seva ploma.


📓Conclusió. M'agrada la Mary Higgins Clark. És una escriptora que aconsegueix atrapar-te des de la primera pàgina. Des de la primera paraula. La Mary Higgins Clark és sinònim d'èxit. Tot el que explica en les seves novel·les és interessant (aquí, per exemple, hi ha unes dades molt ben integrades en la història sobre les joies). I quan acabes de llegir la seva última novel·la, penses que, quan en publiqui la següent, la compraràs i la llegiràs. Negro como el mar potser no és la millor que té, però segueix sent la Mary Higgins Clark, i amb això n'hi ha prou. No té cap novel·la dolenta. Si encara no coneixeu l'escriptora, us recomano que comenceu a llegir-la.


Si us ha agradat la ressenya i voleu comprar el llibre, punxeu l'enllaç (paper i digital):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada