7.1.17

UNA LLAMA ENTRE CENIZAS, de Sabaa Tahir (ressenya en català)

SINOPSI

En un món regit per la llei marcial de la Roma Antiga, el preu de la desobediència és la mort. La Laia i la seva família sobreviuen als carrerons més pobres, sense qüestionar l'ordre establert. Han vist el que els passa als qui s'atreveixen a desafiar-lo.

Quan empresonen el seu germà per traïció, la Laia es veurà obligada a acudir a la resistència. A canvi de la seva ajuda, haurà espiar per a ells a l'Acadèmia Militar. Allà coneixerà l'Elias, el soldat més prometedor de l'Imperi i també el seu major opositor.

La Laia és esclava, l'Elias és soldat. Cap dels dos és lliure. Només unint els seus destins podrien canviar el de tots.

Pincha la bandera para leer la versión en castellano

FITXA

AUTOR Sabaa Tahir
TÍTOL Una llama entre cenizas
(Una llama entre cenizas 1)
EDITORIAL Montena
ANY 2015
PÀGINES 443
GÈNERE juvenil, fantasia
DISPONIBLE paper i digital

OPINIÓ PERSONAL

Una llama entre cenizas, de la Sabaa Tahir, va ser el meu regal de Reis ahir i aquest matí ja me l'havia acabat, i no he estat llegint tota la nit. Increïble. Un primer llibre d'una trilogia èpica que m'ha agradant tant, tantíssim, que he hagut de fer un gran esforç per deixar la lectura del segon lliurament per a escriure aquesta ressenya. Així que intentaré fer-la el més curta possible per a poder seguint amb la història de l'Elias i la Laia.

No vaig llegir aquest llibre quan es va publicar, encara que tenia moltes ganes i per fi l'he tingut a les mans... tot i que no m'ha durat gaire la veritat...

Per què val la pena llegir aquest llibre? Doncs perquè ens situa en una societat distòpica (m'encanta el concepte) en què un fet injust perpetrat fa 500 anys provoca una situació terrible. Ara, cinc segles després, aquells que van actuar malament són les pobres víctimes. I realment estan en una situació lamentable. Han pagat amb escreix la seva arrogància, el seu egoisme. Els descendents també hereten els càstigs? Quant de temps cal perquè els pecats d'un poble siguin perdonats? Víctimes. Botxins. Esclaus. Soldats. Compassió. Ràbia. Què estàs disposat a fer per a conservar la teva ànima? Recorda que els fets han estat oblidats i només perduren a través de les històries que ningú creu...

El ritme d'aquesta novel·la és vertiginós. Impossible deixar de llegir. Us recomano que la comenceu un dia que tingueu molt temps lliure, res de començar a llegir a la nit abans d'anar-vos a dormir. Passareu la nit en blanc. Ja us ho he dit. Ara feu el que volgueu.

La història està explicada en present, cosa que no m'agrada gens. Em resulta irreal, estrany, però, encara que no m'agrada, crec que aquí encara li suma més velocitat. La veritat és que després d'unes quantes pàgines he deixat d'adonar-me'n.

Hi ha dos narradors en primera persona que es van alternant els capítols: l'Elias i la Laia. L'Elias és un soldat. Un descendent d'una gens important, però que va ser criat lluny dels seus, la qual cosa li proporciona una humanitat que no hauria aconseguit si l'hagués educat seva pròpia mare. Interessant el paper de les mares dels protagonistes. Ja entendreu per què ho dic quan llegiu la novel·la. L'Elias va a mostrar-nos una complexitat de sentiments i de raonaments molt important. Amb ell aprendrem el veritable sentit de l'amistat, de la lleialtat, de la sinceritat. Un personatge molt jove que ha après des de molt petit a sobreviure.

La Laia és una noia que, tot i que ha viscut una situació precària, ha estat estimada per la seva família. Des de molt petita ha estat cuidada pels seus avis dels qui ha après molt: tant a estimar i ser estimada com a guanyar-se la vida. Encara que la seva vida no ha estat fàcil, la seva família l'ha protegit fins que la realitat més cruel crida a casa seva i la deixa sense res. I a partir d'aquest moment lluita per a sobreviure amb el record d'haver tingut uns pares de llegenda i un germà valent. Ella no és ni de lluny com ells. Es creu una covarda. Però... la valentia no és l'absència de por. El temps s'ho farà veure.

Els secundaris són, des del meu punt de vista, absolutament meravellosos perquè aconsegueixen perfilar-nos els protagonistes. Entenem la bondat, la por, la lleialtat, la vergonya, la brutalitat o l'amistat a través dels secundaris, que tenen les seves pròpies històries adequadament enllaçades amb els protagonistes.

Res en aquesta novel·la és superflu o sobrant. Cada paraula té una raó de ser. No et deixis cap coma. Darrere d'un sospir segur que s'amaga un secret.

I secrets hi ha un munt, dels quals en aquest primer lliurament tan sols hem descobert una part. Éssers que semblen trets dels contes de por són en realitat absolutament certs. Recorda el que t'han explicat en les reunions amb les tribus... potser alguna cançó amagui els secrets per a acabar amb ells.

Acabo de mirar el que he escrit... i és massa! Havia de ser una ressenya curta i no ho he aconseguit... Necessito seguir llegint!!
"El campo de batalla es mi templo.
La punta de la espada es mi sacerdote.
El baile de la muerte es mi plegaria.
El golpe de gracia es mi liberación".
Començo amb Una antorcha en las tinieblas, no puc esperar més. Per cert... per si us interessa, que sapigueu que la Paramount pictures ha comprat els drets per fer una o diverses pel·lícules. Apa, ja us ho he dit.


Booktrailer



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada