22.3.16

Andrea contra pronóstico. Alba Lago (ressenya en català)



TÍTOL Andrea contra pronóstico
AUTOR Alba Lago
EDITORIAL Suma de letras
ANY 2016
PÀGINES 409
GÈNERE narrativa contemporània
DISPONIBLE EN e-book, paper
IDIOMES castellà


 Pincha sobre la bandera para leer la versión en castellano


SINOPSI

L'Andrea és llicenciada i té un màster, però no troba feina al seu país i, amb els seus miserables estalvis i un anglès bàsic, decideix anar a Londres a buscar-se la vida. Però allà res no serà fàcil. Haurà de creure en ella mateixa per poder tenir una oportunitat per a aconseguir el seu somni.

OPINIÓ PERSONAL

Andrea contra pronóstico és una novel·la que ens parla de l'autoestima, de les nostres necessitats, de les nostres vergonyes i dels nostres anhels. Amb un llenguatge actual i despreocupat, l'Alba Lago ens dibuixarà una realitat terrible (fins i tot de vegades esperpèntica) a la qual l'Andrea sobreviurà per pura força de voluntat.

Potser la part més important de tota la novel·la, la qual ens transmetrà un missatge crucial, es resumeix en la dedicatòria "En memòria del meu avi", i és que el personatge que encarna l'avi serà la veu de la raó, de l'empatia, de la comprensió i de l'amor sense lligams i sense retrets, serà aquell amor que t'envolta sempre, sense condicions, i que et reconforta i consola. L'avi serà la seva llar.

Dues històries es donaran lloc en aquesta novel·la: la de l'avi, que va emigrar a l'Argentina de jove deixant enrere a la dona i els dos fills, i la de l'Andrea, que, encara que no es mor de gana perquè està amb els seus pares, necessita demostrar-se que és capaç de viure pel seu compte, i farà en un altre país el que no està disposada a fer en el seu: treballar en alguna cosa per al que està àmpliament qualificada i que a més no té res a veure amb el que ha estudiat. Però, lluny de viure una aventura magnífica, el que succeeix és que "et passaves tot el dia treballant per no arribar a final de mes, sense possibilitat de diversió en aquella ciutat inassequible".

La novel·la ens fa reflexionar sobre les decisions que prenem mentre creiem que no valem prou. És fàcil distingir una bona d'una mala decisió mentre ens sentim fortes, estimades i segures, però quan estem soles i no creiem en nosaltres mateixes... la cosa es complica. Andrea contra pronóstico no és una novel·la romàntica sobre una noia que se'n va a Londres en condicions precàries i troba l'amor, no, en absolut; Andrea contra pronóstico és una novel·la en la qual la frustració, la impotència i l'amargor seran els seus companys de viatge. Per sort, les amigues que trobarà a Londres seran la seva taula de salvació. Elles seran protagonistes d'escenes divertides i bastant boges.

L'Andrea tindrà a tres homes que la buscaran. Cadascun d'ells ens servirà per a explorar un aspecte de la protagonista que ens ajudarà a entendre de què ens està parlant l'escriptora:

El Carlos, el passat, és una àncora que l'està enfonsant, i l'Andrea, encara que és conscient d'això, necessita agafar-se a alguna cosa segura.

El Peter, el present, és un repte. Precisament perquè no et vull, necessito aconseguir-te per demostrar-me que sóc capaç de fer-ho.

L'Alex, el futur, és qui li fa veure que s'està convertint en una cínica amargada que accepta la seva realitat horrorosa sense voler posar-hi remei.

La novel·la està realment ben escrita, és de prosa fàcil i aconsegueix, amb gran mestria, que la situació més terrible no sigui angoixant, és a dir, que alleugera escenes dures amb anècdotes divertides o amb un capítol al passat.

L'Alba Lago relata la superació de la protagonista en un medi "hostil" i, a més de descriure com es viu sent immigrant (dificultat amb l'idioma, discriminació, no arribar a final de mes, la recerca d'un lloc per a viure...), ens deixa caure pinzellades d'una filosofia molt interessant: "el que no sap l'emigrant quan se'n va és que a la tornada res no serà el mateix, tu no seràs la mateixa i la percepció del món es mostrarà diferent." El que em recorda la frase d'Heràclit: "Un mateix home no pot banyar-se dues vegades al mateix riu", fent referència al fet que l'home ha canviat i ja no és el mateix. En el cas d'un emigrant, això cobra encara més sentit.

Andrea contra pronóstico es llegeix molt ràpid. L'ànima andalusa de la Carmen; la perfecció de la Polina, la russa; l'afecte d'en Sahid, l'amic gai; l'egoisme de la July, la seva companya de pis, i altres personatges crearan un microunivers on la protagonista tindrà una realitat paral·lela al que sent realment com a seu. En el fons, quina és la seva vida de veritat? La que ha deixat a Galícia, amb la seva família i els seus amics? O la que s'està forjant dia a dia a Londres?

En Andrea contra pronóstico trobem una novel·la que contrasta l'emigració que van dur a terme els nostres avis quan no tenien per a menjar i la que s'està donant ara en els joves d'aquest país que estan desil·lusionats amb la seva vida. Ens mostra la dualitat que existeix entre els desitjos i la realitat. I, sobretot, la duresa de partir el teu cor en dos quan construeixes el teu dia a dia lluny de casa teva. Tot això esquitxat lleugerament amb frases originals en anglès (sense traduir) que encara faran més versemblant la història que ens explica l'Alba Lago.

Però, bàsicament, l'escriptora ens envia un missatge: "Quan et sentis més segura, truca'm." I és que la seguretat en una mateixa és la clau de tot.

Si heu hagut de deixar casa vostra per a buscar-vos la vida, si voleu llegir alguna cosa desimbolta però gens romàntica sobre una experiència en un altre país, si encara considereu que no és important aprendre anglès per a sobreviure en el món, si sou gallecs i sentiu enyorança de la vostra terra, si teniu curiositat per saber com escriu l'Alba Lago, no ho penseu més. Aquí teniu una novel·la que us agradarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada