17.11.15

Si tú me dices gen lo dejo todo. The Big Van Theory (ressenya en català)

Pincha en la bandera para leer la versión en castellano


Fa molt temps en un país molt molt llunyà un grup de científics va notar una pertorbació a la força. El concurs internacional organitzat per FameLab arribava per primer cop a Espanya i van entendre que, per fi, després de tot l'esforç amb el qual s'havien cremat les pestanyes a estudiar i a treballar, la seva recompensa era a prop, perquè es convertirien en mestres, era qüestió de buscar als seus propis padawan.

Van recordar alguns dels seus professors (no tots, per sort) quan els miraven des de la tarima a les seves classes i els deien: "La por és el camí cap al Costat Fosc, la por porta a la ira, la ira porta a l'odi, l'odi porta al sofriment. Veig molta por en tu"(Yoda a La Guerra de les Galàxies). És que enfrontar-te a un examen quan no has entès res causa ira, odi i moltíssim sofriment. Por, no, terror absolut. I és per això que, tot i que el professor Charles Xavier li diu a Lobezno que "de vegades la ment necessita descobrir la veritat per si mateixa", ells van considerar que tampoc estava malament donar un cop de mà de tant en tant.

Amb aquesta teoria (o teorema o axioma?) van preparar els seus monòlegs i van esperar que a través de l'humor els seus coneixements científics es poguessin divulgar a tothom, fins i tot a aquells de nosaltres que vam escollir lletres perquè no hi havia manera amb les mates.

Disposats a posar en pràctica una de les veritats d'Spock: "Les necessitats de la majoria superen les necessitats de la minoria o fins i tot les d'un sol", s'han recorregut Espanya amb la seva "Van" (furgoneta) i han repartit sapiència i humor a mans plenes (en teatres, instituts, bars, metro, museus...). I és clar, després de l'èxit en teatre, televisió i ràdio, van decidir també provar amb la publicació d'un llibre.

Què trobem en Si tú me dices gen lo dejo todo? Doncs la transcripció de vint-i-cinc monòlegs científics amb els quals et riuràs moltíssim.

I ja que "Una mala òrbita la té qualsevol" (primer títol que van escollir per a aquest llibre encara que posteriorment es va descartar), després d'aquests vint-i-cinc monòlegs trobem vint-i-cinc explicacions més serioses (o no, com ells mateixos diuen) del que han dit en els monòlegs. Us pensàveu que era impossible riure amb veritats científiques com a punys? Doncs us riureu i comprovareu que, tot i que en clau d'humor, tot el que diuen és cert.

La tipografia és interessant perquè barreja dibuixets, cursives, negretes i onomatopeies amb el text, cosa que el fa menys dur a primera vista i convida a submergir-te en el que diu, perquè una vegada que comences, ja estàs perdut... voldràs llegir més. Pots deixar el llibre a la cuina, per llegir un monòleg mentre esmorzes, o al menjador, per llegir mentre et prens el cafè (l'extensió de cada monòleg és ideal per omplir aquests minuts), però no et recomano que el deixis a la tauleta de nit, si esperaves agafar la son amb una lectura avorrida no ho aconseguiràs!

I ara, de bon rotllo, d'acord? però... a mi em falta alguna cosa. És clar, potser és que el fet que l'Elisabet Prats, membre de The Big Van Theory (actualment Big Van), sigui la meva germana fa que sàpiga més coses, més detalls, més anècdotes de tota aquesta aventura que he vist néixer, madurar i créixer emocionant-me i gaudint cada pas... però... en fi... no creieu que per acabar el llibre hauria quedat genial que incloguéssiu el "Rap"? Acabeu el llibre... i ja està? Si us plau, nois! Poseu-lo com a comentari, enllaceu el vídeo, afegiu-lo en una propera edició revisada, però, si us plau, no deixeu de delectar-nos amb el rap que us vau inventar. Ara mateix adolescents de tot el país han trobat un motiu per estudiar ciència, perquè el procés d'aprendre pot ser un horror, però saber coses i que a més tinguin gràcia és un puntàs.

A veure, espera, és que encara no has sentit parlar de Big Van? Doncs ja ha arribat moment que sàpigues de les seves aventures. Pots tafanejar la seva pàgina web i després pots comprar-ne el llibre. Així que els coneguis una mica tindràs unes ganes boges d'assistir a un espectacle seu: físics, matemàtics, astrònoms, químics... tots et faran riure i de tots aprendràs alguna cosa. "Llarga vida i prosperitat" (Spock) a Big Van.


Vols saber què opina l'equip de Big Van d'aquesta ressenya? Clica aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada